PERO IN NJEGOV SVETI POMEN V SVETOVNIH KULTURAH

 


PERO IN NJEGOV SVETI POMEN V SVETOVNIH KULTURAH 

Peresa so že dolgo imela duhovni in religiozni pomen ne le v indijanski družbah, ampak  tudi v mnogih različnih kulturah in so bili sestavni del  duhovnih obredov. Simbolika peres je običajno povezana s spreminjanjem stanja zavesti,  z  duhovi, blagodejnimi energijami, vetrom in višjimi sferami.


Številni ameriški indijanci v votli cevi, ki tvori središče perja, gledajo kot na način prejemanja in hkrati pošiljanja sporočil in molitev v nevidni svet. 

Veljajo za most med materjo zemljo in svetom duhov.

V  obredih jih  uporabljajo za dimne kopeli,  blagoslove, prebujanje,  zdravljenje, čiščenju osebnih predmetov in vzpostavljanje ravnovesja v  krajih in ljudeh.

S peresi pokličejo dež, varujejo domove, zdravijo bolne, jih uporabljajo v uspavankah, ljubezenskih pesmih, mletju koruze in na družabnih plesih.


Perjanico lahko nosijo le  največji bojevniki. Orlovo perje je najbolj cenjeno, saj je orel velja za kralja ptic.



V starodavni egipčanski kulturi je bilo pero močno povezana z boginjo Ma'at boginjo resnice in reda.

Smrtnike s peresom presodi, ali so bili dovolj vredni vstopiti v posmrtno življenje. Ta sodba je bila sprejeta s tehtanjem srca duše proti Ma'atovemu peru. Če je bilo srce težje od peresa, je pomenilo, da je še vedno težek in oseba ne more še vstopiti v raj posmrtnega življenja.




V krščanstvu je pero znamenje čistega srca in zavesti, peresa angelov so znamenje božje zaščite in božanske moči. 


Ta zaščita je lepo prikazana v mnogih odstavkih po vsej Bibliji, kot je Psalm 91:4 - 'Pokril te bo s svojim perjem in pod njegovimi perutmi boš našel zatočišče. Njegova resnica je tvoj ščit in oklep.



V hinuduizmu ima pavje pero velik pomen, saj je nosilec Gospoda Višnuja. Hindujske spisi simbolizirajo   pavje pero kot cikla časa. Prijatelj  Krišna nosi pavje perje na glavi in si tudi okrasi z njimi svojo piščal. Tisti, ki ga nosi dobi hipnotizirajoče moči. Oko v peresu predstavljaj božansko modrost ali tretje oko Krišne.




PERESA AMAZONSKEGA JASTREBA




Yube Huni Kuin je v Sloveniji pustil preko 30 peres orla gavião-reala.  Gavio Real je amazonski orlel, ki ima isto visoko duhovno moč kot orel v severno indijanski kulturi in kondor v Andskem hribovju Južne Amerike.








Jastrebi so simboli svobode, predvsem zaradi svoje velike zmogljivosti med leti. Simbolizira ustvarjalno bitje, če jo vidite, je to znak iz vesolja, ki pravi, da pustiti vašemu ustvarjalnemu duhu da teče, pa naj bo to skozi glasbo, poezijo ali druge ustvarjalne talente.



PERESA ČAKAJO NA uporabo za svetlobno delo še naprej.

STIK ZA OGLED IN PREVZEM kaxinawa.si@gmail.com